06-16057849 van 9.00 tot 17.30 uur

06-1605 7849 van 9.00 t/m 17.30 uur

Aanleverspecificaties bestanden

Het meest geschikte bestand voor drukwerk en printwerk is een PDF bestand, je kunt tegenwoordig uit veel opmaakprogramma’s makkelijk publiceren.

Afsnede of afloop

Een veel voorkomende fout bij het aanleveren van een bestand is dat deze zonder afsnede wordt aangeleverd. Afsnede is een beeld of tint die doorgetrokken wordt voorbij de snijtekens. Hierdoor kunnen we het bestand na het afdrukken zo snijden dat je beeld van het papier afloopt. 

Wat we ook gebruiken voor afsnede is afloop, dus als de drukker zegt dat er geen afloop aan je document zit dan bedoelt hij het zelfde als afsnede. De blauwe lijn in de foto is het netto formaat en het gedeelte van de foto wat voorbij de blauwe lijn zit noemen we afsnede/afloop. De afwerker kan de foto nu aflopend snijden.

PDF exporteren met afloop

Vergeet bij het maken van een PDF bestand niet op te geven dat je document afloop bevat. Indien je dit niet opgeeft, is de kans groot dat de afloop van je document niet wordt toegevoegd aan het uiteindelijke PDF bestand.

Vaak kun je in de PDF opties of in het dialoogvenster voor het opslaan of printen van je PDF bestand aangeven dat je document afloop bevat. Indien dit niet wordt aangegeven, kun je ook jouw document formaat aanpassen. In plaats dat je een A4 document van 210 x 297 mm aanmaakt, maak je een document aan met de afmetingen 216 x 303 mm. Let hierbij wel op dat je teksten en dergelijke niet te dicht op de rand van het document plaatst, anders staat het in het afloopgebied en wordt het bij het afwerken van het drukwerk afgesneden.

Bij het exporteren of opslaan van uw document naar PDF vanuit Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop krijgt je onderstaand venster te zien.

RGB of CMYK?

Zorg dat je bestand gelijk in de CMYK modus staat. Heb je foto’s in RGB-modus? Zorg dan dat ze omgezet worden in CMYK om teleurstelling te voorkomen. Als je toch RGB kleuren in je bestand hebt staan, kun je deze standaard omzetten in een workflow naar CMYK. 

Je kunt dan wel een kleurverschil krijgen in je foto’s en kleuren. RGB, de kleuren rood, groen en blauw, zijn de additieve kleuren die samen opgeteld wit licht vormen. Het RGB-model wordt gebruikt voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen. Als je bijvoorbeeld de beeldbuis van een monitor of tv van dichtbij bekijkt, zie je dat puntjes in de drie RGB-kleuren worden gecombineerd tot kleuren.

Maar ook sommige programma’s produceren RGB kleuren. Word, Powerpoint, Publisher, die kunnen ook naar een pdf omgezet worden, maar zijn dan wel in een RGB omgeving, deze kunnen dan standaard omgezet worden naar een CMYK omgeving die dan geprint of gedrukt kunnen worden.

Als het bestand naar CMYK is gezet in Photoshop of een standaard omzetting dan kan deze geproduceerd worden. Hoe ontstaat CMYK? Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, ontstaan de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (afgekort CMY).

-Groen plus blauw geeft cyaan;
-Blauw plus rood geeft magenta;
-Rood plus groen geeft geel.

In tegenstelling tot de RGB-kleuren kan met de CMY-kleuren geen echt zwart verkregen worden, maar uitsluitend een donkerbruine kleur. Daarom wordt zwart gebruikt als de vierde drukkleur en daarmee ontstaat het CMYK-kleurmodel (met de K van key, om verwarring met de B van blue te voorkomen). Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.

Dit delen:

Vind ik leuk:

Like Laden...
RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Gelukt! Oops!

close

Select options

close
%d bloggers liken dit:
Het minimale bestelbedrag bedraagt 5,00.
×